Sorgen over at have mistet

KST er en nænsom behandling til at hjælpe dig i den proces du er i – uanset om du har et ønske om at blive gravid igen eller ej.

Sorg er en naturlig følelse at have, men for flere kvinder i klinikken, er det svært at rumme den. Disse smukke kloge kvinder har oplevet at miste deres baby meget tidligt i graviditeten. Der kan siges meget om det, at miste tidligt i graviditeten. Det var endnu ikke et “rigtigt barn”, siger nogen, mens andre tænker, at det er en baby fra æg og sædcelle deler sig. Man kan sige meget og tænke meget, som i teorien kan give mening omkring hvorfor, dette lille liv gik tabt, men kroppen og hjertet havde allerede nået at glæde sig. Kroppen var i gang med at gøre det rigtig godt for det lille bundt kærlighed. Alle tankerne om, hvordan livet ville blive.. drømmene. Nogle af kvinderne, der er i sorgforløb hos mig, har oplevet at miste et barn efter fødslen eller senere. Det gør ondt!

Det er en sorgproces, der skal have plads og lov at være der! Vi kan prøve at glemme, men kroppen husker! – og vi kan jo ikke glemme, vel? og det skal vi heller ikke!

Igennem mange år har jeg behandlet og hjulpet kvinder, mænd og sommetider søskende til den lille, der blev mistet, med kropsterapi og støtte. Det er en stor glæde for mig at være med i, og jeg er meget ydmyg og taknemmelig, når en kvinde, mand, søskende sætter ord på sorgen og når det kombineres med kropsterapi, sker det mange gange, at parret får mod til og lyst til en ny graviditet og genvinder håb og tro på livet. Det er aldrig et quick-fix. Vi kan ikke bare tage en pille eller spise det rigtige! Man kan ikke bare forcere det hele, og ofte giver det helt sig selv.

Hvordan du reagerer på, at du har mistet, kan være meget forskellig fra, hvordan din kæreste/ægtefælle reagerer. Det kan give følelser hos jer begge af, at I er forkerte. Det kan skabe distance imellem jer og I kan miste lysten til hinanden. Det er ikke unormalt!! Men det er vigtigt, at I er åbne overfor hinanden og søger professionel hjælp hos psykolog eller parterapeut eller går sammen i sorggruppe eller har sjælesorgssamtaler med en præst. Ligesom samtale ikke kan stå alene, uden at du får kroppen med – så kan kroppen heller ikke stå alene uden samtalen. Det er så vigtigt, at I får den rigtige hjælp.

Hvordan kan KST hjælpe?

Der er mange typer af behandling, man kan få, når man vil arbejde med kroppen. KST – og især Biodynamisk KST – er fantastisk nænsomt og helende for krop og nervesystem. Det løsner op for alle de spændinger, du har bygget op i kroppen, fordi du har oplevet at miste, hvilket er overvældende for dit nervesystem. Det heler indefra og du får stille og roligt hjælp til at finde hjem til dig selv og din krop igen. Det er ikke et mål, at du skal glemme for at gå videre! Det kan ikke lade sig gøre at glemme! Kroppen husker, men når kroppen slipper ud af chok, stress og angst, frigives der overskud, håb og livsmod. Der vil jeg så gerne hjælpe dig hen – uanset om du ønsker at blive gravid igen eller ej. Først og fremmest skal du have det godt. Du er det vigtigste for mig og det vigtigste for dig og for dine kære.

Hvordan foregår det?

Jeg har tavshedspligt. Intet af det, du fortæller mig, kommer andre steder hen. Jeg lytter til, hvad du er klar til at fortælle. Det kommer ofte helt af sig selv. Første gang, du er her, skriver jeg journal (jeg har journalpligt) og en del af denne samtale er også for mig at finde ud af, hvordan dit netværk er. Hvem passer på dig? Har du været hos lægen? Har du fået talt fødslen igennem med jordemoderen? Er du i en sorggruppe for forældre, der har mistet? Jeg vil gerne hjælpe med til, at dit netværk bliver stærkt. Det samme gælder for din kæreste/ægtefælle. I samtalen fortæller jeg dig om, hvad der sker i kroppen, når vi overvældes af noget så slemt som at miste og når vi bærer så mange følelser med os – og især hvad der sker, når vi holder dem nede.

Kropsterapien foregår liggende på mit behandlerleje. Det er altid rarest at have eget lagen og måske et tæppe med. Tag afslappende tøj på. Du skal ikke være afklædt til behandling, men det er rart, at der ikke er tøj, der strammer. Det kan give sansestimuli, som dit nervesystem pludselig reagerer på, hvilket skaber uro for dig.

Jeg løsner hele kroppen fra top til tå. Jeg arbejder meget med din vejrtrækning og alle de muskler og nerver, der har med den at gøre. Når du overvældes, så reagerer man også på vejrtrækningen, som man kan have svært ved at få i bund. Det giver spændinger alle steder – især i ansigtet, nakken, skuldre, bryst, ryg og mave. Jeg lærer dig beroligende vejrtrækningsøvelser, som også hjælper dig til at sove bedre hjemme.

Du skal afsætte 1 time til behandling hos mig. Vi har god tid og når hele kroppen igennem, så langt din krop tillader. Jeg spørger dig, om det jeg gør, er godt for dig. Ikke mindst er vi sårbare, når vi lægger hænder henover livmoderen. Det er ikke sikkert, der er rart første gang, men med tillid og tid, så “besøger” vi sammen stedet og jeg giver dig hjælp til også at tage den del af din smukke krop tilbage igen. Tid, ro, nærvær og respekt for at hjælpe i dit tempo er essensen af behandling hos mig.

Hvor mange behandlinger skal jeg have?

Det er ikke et quick-fix! Jeg kan ikke vide, hvor længe du har brug for at have mig ved siden af, men jeg kan love dig, at jeg bliver! Så længe, du har brug for min hjælp og støtte. Imellem behandlingerne kan du altid skrive til mig. Det koster ikke noget og du er velkommen!

RAB-registreringen, som jeg har, er blandt andet en kontrakt på, at senest efter 3 behandlinger, skal du mærke, at jeg hjælper dig. Hvis ikke, du mærker det – og da er det lige meget, hvad jeg måtte mene – så er jeg ikke den rigtige behandler for dig – ELLER timingen er forkert. Uanset, så må jeg kun henvise dig til din læge.

Må du blive, hvis du mærker bedring efter 3 gange? – JA!! Så længe du har brug for mig, så er jeg her!

Ønsker du på et tidspunkt at blive gravid igen, så vil det være en rigtig god idé, at vi får kroppen gjort klar med gode næringsstoffer og fedtstoffer mv. Det tager vi hul på, hvis du ønsker det undervejs. Er du nysgerrig, kan du læse lidt om det her på min side. Når jeg særligt tænker på det omkring kvinder og mænd, der har været eller er i sorgproces med angst, stress mv i kroppen, så er det, fordi det tager enorm meget energi fra kroppen at være i det.

Er det så ikke vigtigt, at vi taler om, hvordan jeg hjælper min krop i balance med kost, næringsstoffer, fedtstoffer osv mens jeg får hjælp i sorgprocessen – JO! men det er ikke sikkert, du kan overskue meget mere end “at overleve”. Lad os åbne den, når du er klar. Det er aldrig for sent – men ét skridt ad gangen, og det er vigtigt, at de skridt er dine og ikke en velmenende behandler, der har et mål, vi hurtigt skal nå.

Er nogle af de kvinder, der har gået hos dig, blevet gravide igen?

Ja! – og det er en kæmpe glæde! Forløbet hos mig, bliver da altid et forløb omkring graviditeten, hvor tanker og bekymringer for at miste igen, kan komme til overfladen. Derfor er det tit en skøn og længere rejse, jeg får lov at være med i, og når jeg så sidder med en lille nyfødt i hænderne til babytjek efter fødslen, så ja – så er der ikke et øje tørt, men jeg er mindst lige så glad og rørt, når kvinden ikke ønsker graviditet, men ønsker at få støtte og hjælp til at være i sorgen, forløse bunden energi i kroppen pga. overvældelse og stressreaktion, og til sidst føler sig “løftet” og har fundet hjem til sig selv med nyt håb og livsmod.

Vigtigt! Jeg står aldrig i stedet for din læge. Jeg vil gerne sikre mig, at dit netværk omkring dig er stærkt og hjælper dig gerne i retning af hjælp – eks. ved at få talt fødslen igennem (igen), sorggruppe, sjælesorgssamtaler hos en præst, psykolog eller andre, der kan hjælpe dig samtidig med mig eller efter forløb her, hvis du har brug for dette.