KST og suttevanskeligheder

Hjælp til amning hos KST-Cordialis

Man kan blive helt misundelig, når det lykkes andre at amme tilsyneladende helt problemfrit..

I denne uge har jeg behandlet en lille 6 uger gammel pige som får modermælkserstatning, fordi hendes mor kæmpede med amningen men måtte opgive at få det til at lykkes.  Mor ville så gerne amme og var rigtig ked af det, fordi hun ikke kunne. “Det er jo en naturlig ting at kunne amme,” sagde hun med trist stemme. Hun havde haft problemer lige fra starten. Hun blev rådet til at supplere med modermælkserstatning med det resultat, at der blev mindre og mindre af hendes egen mælk, allerede da datteren var et par uger gammel. Den lille pige havde store problemer med at sutte på flasken også. Mor var ked af det.

“Jeg ville bare så gerne amme hende, og jeg bliver helt misundelig, når jeg kan se min veninde amme sin jævnaldrende datter. Det ser så let ud”

Dette er desværre ikke en enestående fortælling.

Hvilke årsager kan der være?

Stramt tungebånd, læbebånd og kindbånd – også selvom det er klippet allerede, er indimellem årsagen. De seneste 5 år får jeg et stigende antal babyer og børn i klinikken med stramt tungebånd eller følgesymptomer af stramt tungebånd. Jeg er specielt uddannet til at behandle stramt tungebånd. Det er indgribende, når baby har stramt tungebånd. Ikke kun ifht spisning, men det kan spændinger i kæbe, ansigt, skuldre, nakke, bryst mv, som ofte påvirker babys søvn og babys motorik. Dertil kommer symptomer som luft i maven, refluks mv. Afhængig af babys alder, vil jeg gerne give KST-behandling chancen for at virke ifht stramt tungebånd, hvor baby kun er udfordret minimalt, og hvor spændingerne imellem behandlinger ikke genopstår. Jeg kalder det “gråzone” – og KST kan gøre en forskel for babyer i gråzonen sammen med ammevejledning, stimulering af sutterefleks og få øvelser. Andre gange er jeg på ingen måde i tvivl. Her videresender jeg baby til jordemoder/ammevejleder i mit netværk til vurdering. KST-behandling er vigtig op til klip og efter klip til at løsne spændinger og følge op på træning af sutteteknikken.

“Min babys mund er for lille til at han kan sutte” – den sætning hører jeg jævnligt. Til dette siger jeg, at det sjældent er tilfældet. I stedet har baby udviklet en forkert sutteteknik. Baby suger på brystet som på et sugerør. Derved opstår spændinger omkring munden og i kæbemusklerne. Nænsomt løsner jeg dem og lærer dig, hvordan du skal gøre det samme hjemme. Spændinger omkring munden er ofte tegn til stramt tungebånd og læbebånd.

“Han hopper af og på hele tiden” og “Han spiser kun, når mælken løber til og bliver ikke mæt” – også dette kan være tegn på stramt tungebånd, men der kan også være andre årsager!

“Baby falder hele tiden i søvn ved brystet og sutter kun i begyndelsen af amningen. Han sveder helt af at det” – Afsted til lægen for tjek af, at der ikke er noget alvorligt galt!

Hvis baby på nogen måde virker syg eller taber sig SKAL du følge din sundhedsplejerskes råd og gå til lægen!! Der kan være noget galt, som er LÆGENS BORD!

Babys lejring i maven og fødslen kan have skabt spændinger og vrid, som påvirker babys mulighed for at ligge roligt og amme, som påvirker babys sutteteknik, så baby danner dårligt vakuum. Det kan både opstå efter hurtige fødsler, lange fødsler, kejsersnit og fødsler, hvor baby står skævt, har arm(e) i klemme, er stjernekikker, tages med kop mv.

Såkaldt bagsidedominans er et problem hos mange af de babyer, der kommer til behandling hos mig. De vil helst ikke ligger fladt på ryggen. På maven kan de fremstå stærke til at holde hovedet selv. For en stor del gælder, at de allerede holdt hovedet selv lige efter fødslen. Det er ikke styrke men overspænding! Jeg sidder jævnligt med slukørede mødre, der sammenligner deres egen bløde baby med babyer i mødregruppen, der ligger så flot på maven. Det er bare ikke fantastisk, hvis de ligger sådan i kraft af bagsidedominans. Baby skal kunne bevæge sig, som kroppen er designet til uden spændinger og stramhed, som for det utrænede øje ligner styrke og flere trin foran på listen over motoriske milepæle. Bagsidedominans gør det svært at amme!

Manglende bevægelighed i nakken og favoritside medfører oftest suttevanskeligheder. Et andet symptom, beskrives af nogle af mødrene med, at “baby karter rundt” på baghovedet og er uroligt. Altså – baby ligger og drejer hovedet fra side til side uden at finde ro. Håret er slidt væk på baghovedet. Når dette ses, er det altid symptom på en overspændt krop – specielt nakke. Jeg plejer at sige, at når de små hår vokser frem igen uden at blive slidt af, så er alt godt.

Fri hoveddrejning skal ske uden, at baby tegner en solopgang med næsen. Hovedet skal altså ikke trække bagover under hoveddrejning. På samme måde skal baby kunne dreje hovedet frit fra side til side. Der må ikke være favoritside til den ene side og kinden skal kunne nå underlaget, uden baby kompenserer i kroppen. Problemer med nakken er skyld i dårlig amning, for når baby ligger og spænder i nakke og krop, slapper kæbemusklen af i samme side, som nakken spænder. Baby sutter brystet til den side, hvor der er bedst vakuum, hvorved der typisk løber mælk underud ved amning. Brystvorten tager typisk form af forkert sutteteknik og gør ondt.

Fødselstraume kan sætte sig som uro og stress i babys krop. Jeg har skrevet om de forskellige fødselstraumer, hvor du kan læse om, hvordan baby påvirkes af dem. Det er rigtig vigtigt, hvis dit barn blev taget ved kejsersnit, med kop, lå forkert eller skævt, er tvilling, er præmatur, havde en lynfødsel eller en meget lang fødsel som påvirkede baby negativt, at baby får hjælp – og gerne hurtigst muligt.

Præmature babyer kan være særligt udfordret omkring amning og spisning generelt. Også dette har jeg skrevet en særskilt side om til dig, der er forældre til et præmatur barn, for det er så vigtigt, at det fortjener flere ord, end jeg skriver her.

Babytjek og KST kombineret med ammevejledning

Jeg vil opfordre alle I mødre, der har problemer med amningen om at søge hjælp så tidligt som muligt – allerede indenfor de første par dage efter fødslen. Det er måske lige præcis det, der skal til, for at amningen bliver en succes for netop dig og din baby. Flere mødre kommer hos mig til et babytjek lige efter fødslen, hvor jeg går baby igennem for spændinger og restriktioner. Det må gerne ske, fra baby er få dage gammel, fordi KST er den mest nænsomme behandlingsform, der findes. Babybehandlingen laver jeg ofte, mens baby ligger på din mave. Dvs. du ligger på min briks med din baby liggende på dit bryst. Mave mod mave eller sådan som baby kan ligge.

Jeg tjekker baby for alle nævnte problematikker og henviser til mit netværk af jordemødre, ammevejleder ved behov og behandler alt det, der ligger indenfor mit felt. Samtidig får du Børnesundhedsvejledning med under din babys behandlingsforløb.

Jeg kommer her med nogle råd til dig, der gerne vil have amningen til at blive en succes. Måske kan du bruge dem.

1. Tro på at du kan!

Mens du stadig er gravid, er det et godt tidspunkt at sætte dig ind i, hvordan du ammer og hvilke udfordringer der er undervejs. Læs om amning og vær kritisk med, hvem der har skrevet det, du læser. Min anbefaling vil være at vælge en sundhedsplejerskes forklaring – også selv om Facebookgrupper og Blogs kan byde på en masse kvinders udtalelser om amning. De kan være rigtig fine, men min erfaring er, at de også kan forvirre lidt, hvis man selv er usikker. Så altså brug en sundhedsplejerske eller en anden fagperson, der ved noget omkring amning.

Det er også godt at tale med en nærtstående veninde, søster eller mor, som har haft succes med at amme. En du er tryg ved og som du kan trække på hjælp fra, mens din baby skal ammes. Et godt ammeforbillede er guld værd!

Der vil komme udfordringer undervejs. Det skal du forvente. Det kræver øvelse, tålmodighed og vedholdenhed. De første par uger er en læringsperiode for både dig og din baby. Jo mere du kan finde ro og slappe af med, at det nok skal lykkes, jo mere slapper du af i nakke og skuldre og din mælk løber lettere til. Samtidig vil din ro smitte af på din baby. Det er vigtigt at din mand støtter dig. Han har en vigtig rolle.

2. Bliv ved med at amme – også selvom du føler dig udfordret!

Hvis I har haft en svær fødsel eller en for tidlig fødsel, kan det ske, at I skal være på neonatal afdelingen eller på barselsgangen i en periode. Det er i sig selv stressfyldt med en svær start på livet. Desuden oplever mange ammende mødre, at det er svært at få amningen i gang. Måske får din baby flere flasker i løbet af døgnet. Prøv alligevel at fortsætte din amning eller at malke ud, hvis du overhovedet kan. Der kommer en tid, hvor I er hjemme igen, og hvor det kunne være dejligt at amningen fungerede. Brug ammevejleder hvis du er i tvivl, om du og baby er på rette vej. Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt at amme!! Det sker, fordi din baby ikke får rigtig fat. Kom til babytjek og KST hurtigst muligt, så jeg kan hjælpe dig og baby. Det brænder jeg for!

3. Din baby har brug for hjælp til at lære at sutte!

Har du fulgt rådene fra jordemoderen, sundhedsplejersken og ammevejlederen og stadig ikke kan få amningen til at fungere? Så er det nu, du skal lægge særligt mærke til, hvad det er der kunne være i vejen med din baby.

  • Hvad sker der, når du lægger din baby til?
  • Tager din baby godt ved og sutter godt uden lyd ved begge bryster?
  • Kan din baby åbne munden helt og krænge underlæben tilbage?
  • Har din baby en favoritside hos dig, når du ammer? Dette tyder klart på spændinger i nakken!!
  • Græder din baby og trækker sig sammen eller skyder sig bagover under og/eller efter amningen?

Kan du svare ja til et eller flere spørgsmål, er det nu, du skal bestille en tid til babytjek og behandling, så din baby kan få hurtig hjælp og din amning kan blive en succes. RAB-registrerede baby-børnebehandlere er uddannet i at afklare, hvordan din babys sutteteknik er og behandle spændinger og restriktioner hos din baby, sådan at der er rigtig gode chancer for at få en god ammestart som også holder i længden.

Når jeg behandler din baby, er det en helkrops-scanning og en helkropsbehandling, din baby er igennem. Der kan jo være andre problemer end amning. I forhold til fødselstraumer og fødselsskader er det min erfaring fra klinikken, at Biodynamic og “alm” Kranio Sakral Terapi supplerer hinanden godt i behandlingen af netop disse skader eller oplevelser. Det gælder både babyer taget med kop eller tang, babyer født ved kejsersnit, babyer født meget hurtigt, babyer der har haft en lang og hård fødsel mv..

4. Støtte, hjælp, opmuntring og tro på succes undervejs er vigtig!

Mange kvinder ammer med stor succes – mens andre har brug for starthjælp og behandling. Sådan er det bare. Det gør dig IKKE til en dårlig mor!

Er du førstegangs-mor tænker du måske, at det er normalt at få ømme brystvorter eller at gå lidt i stykker. DET ER DET IKKE!! Din baby kan have suttevanskeligheder grundet spændinger efter fødslen, stramt tungebånd/-læbebånd eller andre grunde.

Få hjælp til din baby. Spild ikke tiden. En babybehandling og en hjælp til ammestillingen kan være lige det, der skal til. Tidlig indsats i de første par uger er så vigtig. Jeg samarbejder med jordemoder og ammevejleder, som jeg kan henvise dig til.

Og husk brug din mødregruppe, en god veninde, din søster, mor eller en anden, som du har tillid til og som du kan få støtte, råd, opmuntring og hjælp fra. Er der ikke nogen – kan du altid hente hjælp hos mig ved at bestille en tid til dig og din baby. Lige så hos en ammevejleder.

 

Kombination af KST og Børnesundhedsvejledning er en gave til dig og dit barn. Hos mig får du begge dele under behandlingen - med mindre der er dybere problematikker eks. fødevarereaktioner
Læs mere om børnesundhedsvejledning