Har du brug for hjælp til at få amningen til at fungere? – Så læs med her.
I denne uge har jeg behandlet en lille 6 uger gammel pige som får modermælkserstatning, fordi hendes mor kæmpede med amningen men måtte opgive at få det til at lykkes. Mor ville så gerne amme og var rigtig ked af det, fordi hun ikke kunne. “Det er jo en naturlig ting at kunne amme,” sagde hun med trist stemme. Hun havde haft problemer lige fra starten. Hun blev rådet til at supplere med modermælkserstatning med det resultat, at der blev mindre og mindre af hendes egen mælk, allerede da datteren var et par uger gammel.

Hjælp til amning
“Jeg ville bare så gerne amme hende, og jeg bliver helt misundelig, når jeg kan se min veninde amme sin jævnaldrende datter. Det ser så let ud”
Denne historie deler denne mor med flere mødre, der kommer til behandling i klinikken, KST-Cordialis på Parkvej i Holstebro. Hos de babyer jeg behandler i alderen 6 – 12 uger, finder jeg problemer med at åbne munden og med at sutte. Jeg finder også hos dem alle, at der er problemer med hoveddrejning. Flere af babyerne har begyndende skæve kranier/flade baghoveder i større eller mindre grad. I sidste tilfælde får jeg mødre ind, som tror at det er noget, de er skyld i er sket. Det er det ikke!!! Det er en forstrækning i babys krop, der finder sted under fødslen. Nogle af de babyer, der kommer til behandling, har problemer med i det hele taget at ligge ned. Flere mødre beskriver, hvordan baby “karter” rundt på baghovedet og er urolige. Når dette ses, er det altid symptom på en overspændt krop – specielt nakke.
Jeg vil opfordre alle I mødre, der har problemer med amningen om at søge hjælp så tidligt som muligt – allerede indenfor de første par dage efter fødslen. Det er måske lige præcis det, der skal til, for at amningen bliver en succes for netop dig og din baby. Flere mødre kommer hos mig til et babytjek lige efter fødslen, hvor jeg går baby igennem for spændinger og restriktioner. Kraniet skal have de første 10 dage til at finde sin form ovenpå fødslen, men vi kan sagtens behandle resten af kroppen, tale graviditet, fødsel og amning igennem samt gribe tidligt ind, hvis din baby har haft en hurtig fødsel eller en fødsel, som på anden vis var hård. Omkring fødsel og fødselstraumer kan du læse mere her.https://www.kst-cordialis.dk/behandling/boernebehandling/babybehandling/ under “Fødselstraumer/fødselsskader”
Jeg kommer her med nogle råd til dig, der gerne vil have, at amningen til at blive en succes. Måske kan du bruge dem.
1. Tro på at du kan!
Mens du stadig er gravid, er det et godt tidspunkt at sætte dig ind i, hvordan du ammer og hvilke udfordringer der er undervejs. Læs om amning og vær kritisk med, hvem der har skrevet det, du læser. Min anbefaling vil være at vælge en sundhedsplejerskes forklaring – også selv om Facebookgrupper og Blogs kan byde på en masse kvinders udtalelser om amning. De kan være rigtig fine, men min erfaring er, at de også kan forvirre lidt, hvis man selv er usikker. Så altså brug en sundhedsplejerske eller en anden fagperson, der ved noget omkring amning.
Det er også godt at tale med en nærtstående veninde, søster eller mor, som har haft succes med at amme. En du er tryg ved og som du kan trække på hjælp fra, mens din baby skal ammes. Et godt ammeforbillede er guld værd!
Der vil komme udfordringer undervejs. Det skal du forvente. Det kræver øvelse, tålmodighed og vedholdenhed. De første par uger er en læringsperiode for både dig og din baby. Jo mere du kan finde ro og slappe af med, at det nok skal lykkes, jo mere slapper du af i nakke og skuldre og din mælk løber lettere til. Samtidig vil din ro smitte af på din baby. Det er vigtigt at din mand støtter dig. Han har en vigtig rolle.
2. Bliv ved med at amme – også selvom du føler dig udfordret!
Hvis I har haft en svær fødsel eller en for tidlig fødsel, kan det ske, at I skal være på neonatal afdelingen eller på barselsgangen i en periode. Det er i sig selv stressfyldt med en svær start på livet. Desuden oplever mange ammende mødre, at det er svært at få amningen i gang. Måske får din baby flere flasker i løbet af døgnet. Prøv alligevel at fortsætte din amning eller at malke ud, hvis du overhovedet kan. Der kommer en tid, hvor I er hjemme igen, og hvor det kunne være dejligt at amningen fungerede. Brug sygeplejerskerne på den afdeling, du ligger på.
Det samme gælder, hvis du har fået kejsersnit. Det kan lade sig gøre at amme, selvom man har fået kejsersnit. Der er gode ammestillinger til dette, som tager hensyn til din ømme mave. Du kan finde illustrationer på ammestillinger på http://www.vest.rm.dk/afdelinger/gynakologisk-obstetrisk-afdeling/graviditet-fodsel-og-barsel/Barsel/amning/ammestillinger/ Det er desuden vigtigt at bruge en sygeplejerske til rådgivning samt sundhedsplejersken, når du kommer hjem.
3. Din baby har brug for hjælp til at lære at sutte!
Har du fulgt rådene fra jordemoderen, sundhedsplejersken og gode “amme-forbilleder” og stadig ikke kan få amningen til at fungere? Så er det nu, du skal lægge særligt mærke til, hvad det er der kunne være i vejen med din baby.
- Hvad sker der, når du lægger din baby til?
- Tager din baby godt ved og sutter godt uden lyd ved begge bryster?
- Kan din baby åbne munden helt og krænge underlæben tilbage?
- Har din baby en favoritside hos dig, når du ammer? Dette tyder klart på spændinger i nakken!!
- Græder din baby og trækker sig sammen eller skyder sig bagover under og/eller efter amningen?
Kan du svare ja til et eller flere spørgsmål, er det nu, du skal bestille en tid til kropsbehandling hos en eksamineret og RAB-godkendt Kranio Sakral Terapeut, så din baby kan få hurtig hjælp og din amning kan blive en succes. Du kan finde veluddannede terapeuter i dit område på http://www.kraniosakralogkropsterapeuter.dk/medlemsliste . Vi er uddannet i at afklare, hvordan din babys sutteteknik er og behandle spændinger og restriktioner hos din baby, sådan at der er rigtig gode chancer for at få en god ammestart som også holder i længden.
Når jeg behandler din baby, er det en helkrops-scanning og en helkropsbehandling, din baby er igennem. Der kan jo være andre problemer end amning. I forhold til fødselstraumer og fødselsskader er det min erfaring fra klinikken, at Biodynamic og “alm” Kranio Sakral Terapi supplerer hinanden godt i behandlingen af netop disse skader eller oplevelser. Det gælder både babyer taget med kop eller tang, babyer født ved kejsersnit, babyer født meget hurtigt, babyer der har haft en lang og hård fødsel mv..
4. Støtte, hjælp, opmuntring og tro på succes undervejs er vigtig!
Mange kvinder ammer med stor succes – mens andre har brug for starthjælp og behandling. Sådan er det bare. Det gør dig IKKE til en dårlig mor!
Er du førstegangs-mor tænker du måske, at det er normalt at få ømme brystvorter eller at gå lidt i stykker. DET ER DET IKKE!!
Få hjælp til din baby. Spild ikke tiden. En babybehandling og en hjælp til ammestillingen kan være lige det, der skal til. Tidlig indsats i de første par uger er så vigtig.
Og husk brug din mødregruppe, en god veninde, din søster, mor eller en anden, som du har tillid til og som du kan få støtte, råd, opmuntring og hjælp fra. Er der ikke nogen – kan du altid hente hjælp hos mig ved at bestille en tid til dig og din baby.
Har du brug for min hjælp?
Ring nu på 61 67 34 38. Hvis du ringer udenfor klinikkens åbningstid, eller hvis jeg behandler, så læg en besked og jeg ringer dig op hurtigst mulig.
Eksamineret og RAB-godkendt baby-og børnebehandler
Marie Louise Bitsch
KST-Cordialis Parkvej 168 7500 Holstebro