Førstegangsmor

Gravid

Er du førstegangsmor? Eller kan du snart kalde dig det? Så er denne artikel skrevet specielt til dig.

Ni måneder som gravid med alle de forandringer, der sker i din krop og i din måde at tænke og føle på. Enten er det snart slut – eller også er du allerede på den anden side af fødslen. Mens du har været gravid, har du oplevet, at din krop ændrer form, hvilket vidner om det spirende liv i din mave. Måske har du oplevet, at der er madvaner, der er ændret? Smage og lugte, der enten har tiltrukket dig eller direkte har virket frastødende. Da jeg var kommende førstegangsmor, var jeg var selv helt skør med Filur-is under min første graviditet. Ved min anden graviditet var det hvide asparges og Clara Fris pærer. Sjovt at min yngste søn ELSKER Clara Fris pærer endnu som 13 årige og er opmærksom på, hvornår de kan købes i supermarkederne.

Søvnmønstret hos dig har også ændret sig en del undervejs. Ligesom der hen mod slutningen kommer flere og flere tanker omkring selve fødslen. Måske har du lagt planer for din fødsel?  Alt det, der sker, er jo ret magisk. Selv kvalmen. Nej! tænker du sikkert. Mit svar er: Jo! Hvis du husker på at kvalmen faktisk kommer som en konsekvens af det graviditetsbevarende hormon. Når det så er sagt, så ved jeg godt, at det ikke er sjovt at have kvalme og kaste op! Jeg gjorde det selv med mit yngste barn, hvortil jeg ofte hørte, at det var fordi, jeg ventede en pige.

I denne artikel vil jeg koncentrere mig om tiden fra fødslen af din baby, de første dage hvor alt er så nyt, hvad du kan være opmærksom på i forhold til, om din baby kunne have brug for hjælp, amme-/suttevanskeligheder, søvnproblemer og at passe godt på DIG SELV.

Førstegangsmor = førstegangsfødsel

Enhver fødsel er unik. Du kan læse en masse  i bøger og i blogs og alligevel bliver din fødsel helt sin egen og forløber på helt sin egen måde. Du kan forberede dig. Du kan planlægge. Det er vigtigt at gøre det, tænker jeg. Men vigtigste af alt, synes jeg er, at indstille dine tanker på, at alt nok skal gå godt.

Min første fødsel blev et planlagt kejsersnit. Efter et mislykket vendingsforsøg hos en fødselslægen, vendte jeg slukøret tilbage til min søde, gæve jordemoder i jordemoderkonsultationen og hang lidt med hovedet over, at det skulle ende i et kejsersnit. Det var jo ikke lige planlagt! Hun udstyrede mig med MOXA-stænger. Nogle kinesiske glødepinde, tror jeg det er, som min mand skulle tænde og holde med lidt afstand fra mine lilletæer, mens jeg skulle ligge på ryggen med benene i vejret. Det var et syn for Guder! Og nej, hvor vi grinede imens. Min lille søn i maven gjorde faktiske et ihærdigt forsøg på at vende sig. Om det var lugten, der gjorde det, ved jeg ikke. Vi havde sat vores hus til salg og skulle have fremvisning næste formiddag, og jeg siger dig, der lugtede fælt. Vi havde sat skåle rundt i huset med eddike i for at tage lugten. Et gammel husråd. Alligevel måtte vi skrive en seddel og hænge den på fordøren med teksten: Undskyld lugten, men vi har været i gang med at vende en baby. Som du kan gætte, endte fødslen med kejsersnit og en dejlig lille dreng så dagens lys.

Det er en speciel oplevelse, når fødslen pludselig afhænger af læger og sygeplejersker. Kejsersnit eller at få assistance under en naturlig fødsel af kop/sug, kan give din baby et fødselstraume. Det er der ikke noget, du kan ændre på. Det har været nødvendigt, hvis det er sket. Min erfaring er at kranio sakral terapi kan hjælpe din baby med at komme over det på en succesfuld måde.

De første dage

Det tager tid at lære hinanden at kende. Er din baby sulten, træt eller trænger baby til at blive holdt tæt? Er der noget, der strammer, klemmer, føles ubehageligt eller gør ondt?  Desværre kommer din baby ikke med en manual. Eller en “What to do”- liste. Nøglen til at finde ud af det på er nærvær, kropskontakt, tålmodighed og RO.

Førstegangsforældre

Efterhånden vil du lægge mærke til de små signaler, din baby sender.

Måske gnider din baby næsen eller øjnene som tegn på træthed. At gabe er et tydeligt tegn. Efterhånden kan du høre det på måden, din baby græder på -om det er træthed eller sult. Brug for tryghed eller har smerter. Når baby søger ihærdigt med munden, er det sikkert sult. Sommetider kan smerte dog få baby til at søge efter mad. Din mælk er lun, smager sødt og duften af dig og lyden af dit hjerte er smertedæmpende. På den måde kan man komme til at lægge baby til brystet, som måske har ondt i maven pga. luft. Så spiser det lidt, hvorefter måltidet endnu engang afbrydes af gråd og mere luft i maven.

To børn er ikke ens, selvom man kan høste af sine erfaringer, når/hvis man vælger at få barn nummer to. Som førstegangsmor kan man hurtigt komme i tvivl. Uanset om dette er dit første barn eller du har flere, vil jeg sige, at er du i tvivl om, hvorvidt din baby får nok at spise. Er i tvivl om din babys signaler. Tror at din baby har ondt. Så er det vigtigt, at du tager kontakt til lægen eller sundhedsplejersken. Det er også godt at spørge i dit netværk. Er du heldig at have en god støttende familie, kan du spørge der.

Efter en fødsel, der enten gik stærkt eller var lang og hård, et kejsersnit eller en fødsel, hvor dit barn måtte have assistance, vil jeg anbefale dig hurtigst muligt at søge en RAB-registreret Kranio Sakral Terapeut ligesom jeg, som er uddannet i at behandle babyer. Ud over “almindelig” Kranio Sakral Terapi er jeg også uddannet i Biodynamisk Kranio Sakral Terapi som er ideelt til baby, der har gennemlevet en hård eller hurtigt fødsel. Behandlingen foregår typisk, hvor du ligger på briksen med din nyfødte på dit bryst. Min erfaring er, at når jeg behandler babyer, bliver også mor og far behandlet. At have en lille baby, som af den ene eller den anden grund, ikke er helt tilpas, påvirker forældrene og evt. søskende. Når baby bliver behandlet og får hjælp ad den vej, falder der oftest ro over hele familien.

Ammeproblemer og suttevanskeligheder hænger ofte sammen med stramt tungebånd og/eller spændinger efter fødslen, som giver spændthed i babys krop, forstoppelse, kolik og nogle gange med refluks. Jeg behandler hver uge mange babyer, som ikke kan lide at ligge på ryggen. Som slet ikke vil om på maven og har problemer med at løfte hovedet. Som gylper meget og/eller skriger og slipper brystet eller sutteflasken flere gange under spisning. Nogle ligger i en såkaldt “bananfacon” – dvs. krummer sig sammen til den ene side. Nogle er helt stive. Andre har favoritside. Sår på brystvorterne hos dig er ofte et tegn på, at baby har spændinger i nakken, som påvirker hoveddrejning og/eller babys sutteteknik. Det kan også skyldes, at du ikke får baby lagt rigtigt, så din baby kommer til at hænge i brystvorten.

Kan du nikke genkendende til ovenstående problemer, vil jeg anbefale dig, at du overvejer Kranio Sakral Terapi hurtigst muligt. En eller to behandlinger, så fungerer amningen oftest igen. Sårene skal selvfølgelig hele op. Det hjælper amningen også på, når din baby vel at mærke tager rigtigt fat.
Det er en stor glæde og lettelse at opleve, når babyer får hjælp af Kranio Sakral Terapien. Oftest mærkes det tydeligt på en bedre søvn og en mere afslappet baby. Hos de lidt ældre babyer ses det endvidere på den motoriske udvikling. Spændinger i nakke, imellem skuldrene, i ryg og lænd samt i hofter/bækken, kan forsinke den motoriske udvikling. Når spændingerne løsnes nænsomt og effektivt, smitter det positivt af på lysten til at bevæge sig og muligheden for det.

Søvn

Åh den kære søvn, hvor blev den dog af?? Jeg kan glæde dig med, at den sammenhængende søvn vender tilbage igen. Lige nu skal du indstille dig på, at baby ikke kender forskel på dag og nat endnu. Så at du ind imellem føler dig som en zombi, er helt naturligt.

Et par gode råd kunne være:

  • Det er ikke nødvendigt, at både du og din mand skal være vågne under hver spisning. Prøv at bevare roen.
  • Få sovet om dagen når din baby sover.
  • Planlæg barselsbesøgende lidt efter, at I sammen får ro til at lære hinanden at kende og at få hvile.
  • Skriger din baby meget i forbindelse med spisning eller lige efter, vil jeg anbefale dig, at komme forbi mig til et babytjek. Det kan være spændinger i babys krop, som gør at din baby sluger luft i forbindelse med måltiderne. En til to behandlinger vil oftest løse problemet, så din baby bliver mere rolig, afslappet og sover bedre.
  • Det samme gælder, hvis din baby er født hurtigt eller modsat har været længe undervejs. Eller hvis dit barn er født ved kejsersnit eller hjulpet ud med kop.
  • Det er vigtigt, at du bevarer roen. Er din baby helt utrøstelig, kan det i første omgang ofte hjælpe, hvis du genskaber den trygge følelse af at være i livmoderen. Dette gør du bedst ved at klæde dig og din baby af. Put jer i sengen og lad din baby ligge på maven på dig hud mod hud. Hjertelyden, din duft og den lune hule under dynen vil ofte give den ro, din baby har brug for. Har du svært ved at blive rolig selv, så prøv i første omgang  at sige et mantra højt for dig selv eksempelvis ” Det er okay. Jeg passer på dig” eller noget tilsvarende. Derved beroliger du både dig selv og din baby.

Pas godt på dig selv, mor

I dag er det muligt at søge en masse information på internettet og mange mødre er med i online terminsgrupper, følger babyblogs og babysites. Informationsstrømmen er uendelig, men nogle gange kan det være svært alligevel at få et klart svar på ens problemer. Til spørgsmål om baby, amning, modermælkserstatning, blemærker, forældreskab mv.. er der mange mulige svar. Mit råd vil være vælg med omtanke. Spørg altid din læge tilråds eller din sundhedsplejerske, som begge kender dig bedst. Der ud over selvfølgelig din familie og venner.

Flere af de mødre, der kommer her hos mig med deres små babyer hører jeg give udtryk for, at de selv godt kunne trænge til en behandling grundet efterfødselsproblematikker – såsom ustabilt bækken, smerter over lænden, ømme skuldre og nakke grundet amning (måske) eller grundet tilbagevendende tanker om fødslen, som de ikke fik bearbejdet. Vi finder altid en løsning på, hvor den lille ny skal være, mens du som mor kan blive behandlet. Nogle af mødrene har deres egen mor eller en veninde med som passer den lille imens her på klinikken eller triller en tur i området omkring klinikken. Nogle mødre aftaler med farmand, at han tager den lille hjemme den times tid, en behandling varer.
Det er også muligt, at baby ligger på din mave, mens du selv får behandling.

Du skal huske på, at du er lige så vigtig som din baby!  Er du spændt op, har svært ved at finde dig selv i rollen som mor, har efterfødselstanker som er svære at gå med, er det vigtigt at prioritere tid til dig selv. Giv dig selv en behandling i gave. Det har du fortjent! Der efter kan du gå hjem med mere overskud.

Her kommer også mødre, der ønsker at tabe sig ovenpå graviditeten. Mit råd er altid: Spis sundt og varieret. Du skal ikke spise for to – men du skal heller ikke gå på slankekur, så længe du ammer.

Sig fra og sæt grænser. Det er okay at der er dage, hvor man ikke orker eller kan andet end bare koncentrere sig om at være mor og ægtefælle/kæreste.

Din mand/kæreste har også været igennem en stor omvæltning fra at have taget ansvar for sig selv, til også at tage ansvar for en lille søn eller datter. Husk at fødselstraumer også påvirker far. Far kan også få en fødselsdepression, selvom det ofte er mødrene, vi måske tænker på i den sammenhæng. Det er vigtigt at få hjælp. En mulighed er Biodynamic Kranio Sakral Terapi hos mig. Denne behandlingsform hjælper kroppen og sindet i balance igen og der er rum for at tage hånd om de tanker, der måtte være i forhold til det at blive far.

Alvorlig sygdom hos baby eller en på anden måde svær start kan påvirke os som forældre, så vi bliver ængstelige for at gennemgå en graviditet og fødsel igen. Tal om det! Gå ikke med det selv. Husk at både krop og sind reagerer. Således kan man i den situation reagerer med svære stresssymptomer

Til sidst vil jeg sige, at når de første uger er gået, og du har lært din baby at kende, vil det føles lettere for dig at være mor. Den dag baby smiler til dig for første gang, bliver man jublende glad og glemmer mange af de startvanskeligheder, man har haft.

Jeg håber at se dig og din baby i klinikken